Trail run, wat is dat?

Trail running is een term die lang niet iedereen kent. Simpel gezegd is het niks anders dan off-road hardlopen. Je loopt dus over paden (trails) in de natuur in plaats van over een atletiek baan of een betegelde straat.

Maar als je dieper kijkt zie je dat trail run eigenlijk veel meer inhoudt dan alleen een andere versie van hardlopen. Binnen het trail runnen bestaat iets magisch en veel mensen die in aanraking komen met trail run raken verliefd op de sport en alles daar omheen. De sfeer, de community, de mooie plekken en nog veel meer.

Binnen trail run is het zo dat eigenlijk niet 1 training hetzelfde is. Omdat je in de natuur traint verandert de omgeving iedere dag en merk je ook echt het verschil in seizoenen. Ieder seizoen heeft zo zijn eigen charmes, of het nu de sneeuw op de heidevelden is of de bloeiende bloemen die je ziet vanuit de heuvels.

postbank

Normaal gesproken kom je nooit zo snel op zoveel verschillende plekken in de natuur maar als je trail runt besef je eigenlijk pas hoe mooi Nederland is en hoeveel verschillende soorten landschappen wij hebben. Veel mensen lopen weleens te grappen dat Nederland zo vlak is. Nou, die hebben nog nooit een goede heuvel beklommen op plekken zoals bijvoorbeeld de Veluwe of de Utrechtse Heuvelrug.

Maar ook los van alle mooie plekken is de sfeer gewoon geweldig. Hardlopen is toch vaak gericht op prestaties en het verbreken van records. En begrijp me niet verkeerd, trail running is ook geen makkie en misschien nog wel zwaarder dan hardlopen. Maar bij trail running ligt de nadruk op het genieten. Dit merk je goed in de sfeer. Over het algemeen is iedereen erg sociaal en zorgen alle sporters goed voor elkaar.

En ook bij de verzorgingsposten merk je het. Het is niet alleen wat water drinken en verder gaan maar de meeste verzorgingsposten bieden je allerlei hartigs aan. Snoep, koekjes, fruit en verschillende dranken. Het is echt genieten.

En niet alleen van de andere mensen en de sfeer kun je genieten maar ook van de dieren. Want de kans is groot dat je er een tegenkomt. Dit kan een klein dier zijn zoals een eekhoorn of konijn maar veelal zul je ook grotere dieren tegenkomen zoals wilde paarden, herten, reeën of schotse hooglanders. Hier moet je wel mee oppassen maar als je respectvol met de natuur omgaat zul je hier geen problemen mee krijgen en mooie momenten ervaren.

Horse

Met al die dingen is het natuurlijk niet gek dat de meeste mensen die in aanraking komen met trail running hier verslaafd aan raken. Het is dan ook niet alleen hardlopen maar op plekken komen waar je anders niet komt. In plaats van per se de beste tijd willen neerzetten bestaat er ook de mogelijkheid om mooie foto’s te maken en te genieten. Daarmee wordt het afzien wel een stukje verlicht want het blijft afzien natuurlijk. Gelukkig staat er in deze sport bij ieder evenement altijd een koud en welverdiend biertje op je te wachten wanneer je de finish haalt. Trail run is genieten terwijl je kilometers maakt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *