Motivatie en gedreven zijn

Veel mensen vragen mij; “Vind je het ook leuk om de 100km te rennen en om bijna iedere dag te trainen?” Mijn antwoord, niet echt. Natuurlijk zitten er mooie momenten bij tijdens het trainen of tijdens een evenement. En je krijgt er ook veel voor terug qua gezondheid en fitheid.

 Maar het hardlopen is niet altijd leuk. S’ochtends vroeg een uur eerder opstaan zodat je nog even 10km kunt hardlopen voor het gaan werken is ook niet altijd even fijn of makkelijk. Gelukkig is het tijdens de zomerdagen iets makkelijker maar vooral s’winters wanneer het koud is dan is dat warm bedje toch erg fijn.

 Waarom doe je het dan? Ben je zo gemotiveerd? Ik moet eerlijk zeggen, soms wel. Soms heb ik superveel zin om te trainen en verheug ik mij er echt op. Maar er zijn ook momenten wanneer ik echt geen zin heb of wanneer ik misschien zin had maar dat ik tijdens het trainen alleen maar uitkijk naar het einde van die loop.

 Het verschil zit hem in het gedreven zijn en niet gemotiveerd zijn. Motivatie komt en gaat en het kan heel behulpzaam zijn hoor. Maar zodra het zwaar wordt laat motivatie je vaak in de steek. Wat je dan nodig hebt is gedrevenheid om je ook door die zware momenten heen te pushen. Dat is niet alleen bij sporten zo maar ook in andere gebieden van het leven. Wanneer je niet opgeeft zodra het zwaar word dan bereik je vanzelf je doel. En geloof me, alles wat het waard is daar moet je toch op 1 of andere manier altijd moeite voor doen.

 

Voor mij komt mijn gedrevenheid dit jaar vanuit het feit dat ik weet dat mijn vriendin een auto-immuunziekte heeft waar zij veel last van heeft. Ik zie dat iedere dag. Natuurlijk is er vanuit mijn kant de motivatie om zo’n mooie prestatie neer te zetten als de 100km maar op de momenten dat het zwaar wordt zal ik er zeker niet van genieten dat ik heb gekozen om zo af te zien. Op dat moment zal ik doorzetten voor wat voor mij belangrijk is. Geld inzamelen om wetenschappelijk onderzoek naar coeliakie te steunen en om hopelijk bij te dragen aan het vinden van een medicijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *