100km, ben je gek?!

100km, ben je gek? Deze vraag heb ik vaak gehoord. Het begon vorige jaar toen ik mij had ingeschreven voor de 2019 editie Grizzly Instinct 100 trail run. Een trail run (hardlopen door de natuur) van 100km en ook nog eens de zwaarste qua hoogtemeters (3000). Deze wedstrijd werd namelijk gehouden in Limburg, het meest heuvelachtige landschap in Nederland met ook de hoogste heuvel, bekend onder veel sporters, de Vaalserberg.

In 2019 was ik net pas terug in Nederland nadat ik ruim 6,5 jaar in Ierland had gewoond en dit had afgerond met een paar maanden reizen door Zuidoost-Azië. Eenmaal terug in Nederland moest ik mijn leven weer opbouwen, ik had geen baan en de meeste oude vrienden uit de Nederland waren hun eigen weg gegaan. Mijn vrienden zaten uiteraard allemaal in het buitenland.

Daarom was ik in Januari 2019 maar begonnen met hardlopen en toen ik dit eenmaal in de bossen ging doen (trail running) was ik verkocht. Ik had een nieuwe passie gevonden! Gelukkig kwam ik niet veel later in aanraking met B&P Professionals en had ik via hun een nieuwe baan gevonden bij de Rabobank. Uiteindelijk ben ik toen bij de Rabobank ook mijn nieuwe vriendin tegengekomen. Gelukkig het leven in Nederland toch aardig snel weer opgebouwd!

Mede dankzij de steun van mijn vriendin en mijn eigen drive om grenzen te verleggen had ik mij dat jaar nog ingeschreven voor de Grizzly 100, die plaats zou vinden in Oktober. Ben je gek? Vroegen de meeste mensen mij. Je bent nog geen 1 jaar bezig en dit is niet mogelijk. Van 0 naar 100km in 10 maanden? Je krijgt spijt en gaat jezelf blesseren. Misschien dacht ik, maar misschien ook wel niet? In ieder geval was mijn vriendin ook gek genoeg om in mij te geloven en ik wist dat met de juiste mindset ik dit doel zou bereiken.

In Oktober 2019 was het dan zover. Ik stond aan de startlijn van de 100KM race. Het was 6:00 in de ochtend en nog donker toen het startschot werd gegeven. Ik was eerder dat weekend al met mijn ouders en vriendin naar Valkenburg, een dorp in de buurt, vertrokken. De tijdslimiet die voor deze race stond was 18 uur en mijn ouders en vriendin zouden mij gedurende deze tijd helpen om de race uit te lopen.

Toen het startschot eenmaal was gegeven, kuste ik mijn vriendin, zwaaide ik naar mijn ouders en begon ik te rennen. Door de bossen in het donker met een hoofdlamp en over de heuvels onder het heldere maanlicht. Dit samen met een paar andere gekken die zich ook hadden opgegeven. Het was een geweldige ervaring.

Mijn ouders en vriendin stonden mij op te wachten bij iedere verzorgingspost (zo’n 25km uit elkaar) en zij verzorgden mij met het hoognodige voedsel en drinken maar ook mentale steun. Vooral mijn vriendin heeft mij gesteund en erdoorheen geholpen. Rond de 65Km zat ik op mijn limiet maar dankzij haar steun heb ik daarna nog bijna een volle marathon gelopen. Ik had letterlijk alles gegeven ben gefinished met een tijd van 17:58:38. Net onder de 18 uur tijdslimiet, anders was het voor niets geweest. Ik kwam sprintend de finish over om de tijd te redden en het was echt op het nippertje. Lees meer op: De 2019 Grizzly trail, mijn eerste 100km race.

Die enigste die nog tot het eind geloofde dat ik het toen zou redden was ikzelf en mijn vriendin. Zij is ook dat jaar begonnen met trailrunnen en heeft al meerdere halve marathons gelopen. Helaas heeft ze een auto-immuun ziekte, coeliakie. Door deze aandoening kan ze geen gluten eten, dit kan op termijn zelfs dodelijke gevolgen hebben. En ook is ze vaak erg moe. Ondanks dat heeft ze toch die prestaties neergezet.

Omdat ik zo trots op haar ben, heb ik besloten om in 2020 nogmaals de 100KM te rennen ook  om dit te koppelen aan een geldinzamelingsactie voor De Vereniging voor Coeliakie. Zodat zij het geld kunnen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar Coeliakie en dat hopelijk hier iets op wordt gevonden. Hiervoor ben ik een samenwerking gestart met de Nederlandse Vereniging Coeliakie (NCV) en gelukkig wil ook B&P professionals mij hierin steunen. Zij staan achter mij als sponsor en ik geloof dat met hun en jullie hulp ik mijn doel kan bereiken om in 2020 voldoende geld in te zamelen voor de strijd tegen Coeliakie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *